Kolarin kunnan facebook-sivu

9. syyskuuta 2022

Milla Salo


Tiesitkö, että valkosolu on "ihan hillittömän mielenkiintoinen solu." Jos et, kuuntele hetki kirjailija Leena Valmua.

Pöpöjä skannaavat ja tuhoavat valkosolut ja happea kuljettavat punasolut pelailevat tyytyväisinä jalkapalloa muistuttavaa peliään pitkin ihmisen verisuonia, kun yhtäkkiä kova imu vie valkosolusankari Filiuksen mennessään, hän menettää tajuntansa ja herää ihan toisessa elinkaikkeudessa.

Mitä on tapahtunut? Kolarin koulun viides luokka istuu valtuustosalin pyörivillä penkeillä hiljaa ja tuijottaa kankaalle heijastettuja kuvia ihmisen verisoluista, kuvittaja Lasse Rantasen luomia solu- ja pöpöhahmoja sekä mukaansa tempaavaa seikkailutarinaa kertovaa biologi-kirjailija Valmua.

Filius haluaa tietää, miksi hän on vieraassa kehossa, ja kysyy asiaa muun muassa aivojen nörtti-hermosoluilta. Ne osaavat kertoa tarkalleen, milloin hän tuli, mutta miksi-kysymykseen osaa vastata vain luuytimen viisas kantasoluvanhus. Kaikkien verisolujen äiti kertoo Filiukselle, että hänen tehtävänsä on pelastaa leukemiaa sairastava lapsi.

"Voiko kirjan lainata kirjastosta," yksi oppilas kysyy.

Voi.

Toisessa kirjassa Valmu vie lukijat keskelle hyvä ja pahan välistä taistelua ihmisen suolistossa. Kolmas, rakkaustarina, kertoo munasolutyttö Odinan tarinan läpi keinohedelmöityksen.

Kirjoja on tulossa vielä neljäskin: Serius ja elinkaikkeuden ilmastonmuutos, joka ilmestyy keväällä 2023. Siinä keuhkoihin pääsee virus, ja taistelu sitä vastaan nostaa kuumeen, ilmastonmuutosta muistuttavan tilan ihmisen kehossa.

Juonenkäänteiden sekaan Valmu tiivistää ihmisen biologiaa useamman oppitunnin verran. Hän avaa lapsille myös kirjailijan ja kuvittaja-puolison arkea: sitä, miten kirjat ja kuvitukset syntyvät ja miten niitä käsitellään kustantamossa.

"Jos opettaja on kehottanut teitä joskus korjaamaan äidinkielen ainetta, älkää välittäkö, se on ihan normaalia."

Lopuksi Valmulla on oppilaille ohje: Lukekaa, kirjoittakaa ja antakaa mielikuvituksen viedä, mitä lujempaa, sen parempi.