Leena Valmu on vuonna 1966 syntynyt, Helsingissä ja Lapissa asuva vapaa kirjoittaja, kirjailija sekä kouluttaja. Hän on naimisissa graafikko, kuvittaja Lasse Rantasen kanssa ja heillä on kaksi aikuista lasta.

Leena Valmu on kirjoittanut viisi nuortenromaania ja neljä lapsille suunnattua biologista kuvakirjaa. Osan kirjoistaan hän on julkaissut nimellä L.K. Valmu. Ensimmäinen nuortenromaaneista oli Topelius-palkintoehdokkaana ja viides ehdolla Lasten LukuVarkaus palkintoon. Leena Valmu on kirjoittanut elämänkerrallisen tietokirjan alkoholiongelmastaan ja ollut mukana yhdessä tietokirjakokoelmassa sekä taustoittamassa kahta Yleisradion tuottamaa TV-sarjaa. Lehtiin hän on kirjoittanut lähinnä tiedettä kansanomaistavia artikkeleita ja blogeja hän on ylläpitänyt neljällä eri teemalla. Leena Valmu on sekä Kirjailijaliiton että Suomen tietokirjailijoiden jäsen ja kuuluu lisäksi viiteen alueelliseen tai erikoistuneeseen kirjailijayhdistykseen, joista lasten-ja nuortenkirjailijoissa hän on johtokunnan jäsen.

Leena Valmu on väitellyt tohtoriksi immunologian alalta Helsingin yliopiston biotieteellisestä tiedekunnasta vuonna 1999 ja saavuttanut biotieteen dosentin arvon vuonna 2006 tutkittuaan syövän biomarkkereita Meilahden lääketieteellisellä kampuksella. Hän on toiminut kuusi vuotta Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun ja kahdeksan vuotta Thermo Fisher Scientificin mikrobiologisen divisioonan tuotekehityksen johtotehtävissä. Hän on julkaissut  50 vertaisarvioitua tiedeartikkelia, 10 tieteellistä katsausta ja hänen nimissään on 20 hyväksyttyä patenttia. Hän on ohjannut kahdeksan korkeakoulun lopputyötä ja kaksi väitöskirjaa. Hän on toiminut vastaväittäjänä kolmesti. Leena Valmu on saanut kolme palkintoa tieteellisistä ja yhden innovatiivisista ansioistaan.

Leena Valmu on työskennellyt Helsingin yliopiston opetustoimessa kahdentoista vuoden ajan ja täyttänyt dosentin arvolle määritellyn hyvän opetustaidon vaatimuksen. Lisäksi hän on kouluttanut yliopiston ja työyhteisöjen ulkopuolella erilaisia ammattiryhmiä ja luennoinut tavalliselle kansalle tieteen erityispiirteistä. Leena Valmu vierailee usein kouluissa puhumassa kirjoistaan niin alakoulun kuin yläkoulunkin oppilaille. Hän essintyy myös kirjastoissa. Leena Valmu kirjoittaa, kouluttaa, konsultoi, valmentaa ja tekee tieteellisiä arviointeja Helsingissä sijaitsevan yhden hengen yrityksensä BiOva Oy:n kautta. Pelkosenniemellä toimivan aputoiminimen Melekosenpieni Yritys kautta Leena Valmu tekee tietovisoja, järjestää kotiravintolailtoja ja valmistaa lappilaisia jäätelöitä.


Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Leena Valmu näkyy mediassa: