Mediuutiset

Mediuutiset 13.11.2013 Tutkimus ja Koulutus


TUTKIJA KIRJOITTAA SATUJA SOLUISTA

Leena Valmu vetäytyy kirjoittamaan yhtenä viikonloppuna joka kuukausi


Biokemisti, tuotekehityspäällikkö Leena Valmu on tehnyt urallaan rohkeita siirtoja. Reilu vuosi sitten Helsingin yliopiston dosentti ja SPR:n Veripalvelun tutkimus- ja tuotekehityspäällikkö perusti oman yhden naisen yrityksen.

Valmu teki tutkimuksiin liittyvää konsultointia ja kirjoitti kirjoja. Tänä syksynä hän kuitenkin palasi palkkatöihin Life science -alalla toimivaan ThermoFisheriin.

- Yksin yrittäminen oli minulle liian yksinäistä, Valmu kertoo päätöksensä syistä.

Hänen suhteensa vereen liittyvään tutkimukseen syntyi väitöskirjatyössä, jossa hän tutki veren valkosoluja. Veripalvelussa hän johti terapeuttisten solujen pintaa tutkivaa hanketta ja perusti pinta-analytiikan laboratorion.

- Kehitimme uudenlaista analytiikkaa. Merkittävin löydös oli istukkaveren tukikudoksen kantasolun pintarakenne, johon liittyen yksi entisen ryhmäni jäsen väittelee loppuvuodesta. Olen hänestä hirmu ylpeä.

Kirjoittaminen on aina ollut tärkeä osa Valmun elämää. Uuteen rooliin se nousi hänen sairastuttuaan harvinaiseen aivosairauteen vuonna 2004.

- Tyttäreni oli tuolloin 8-vuotias ja hyvin huolissaan sairastumisestani. En osannut kuitenkaan tuolloin, oman sairastumisen keskellä, ottaa häntä huomioon.

Sairaus tuli elämään uudelleen vuonna 2008. Valmu joutui jälleen sairaalahoitoon ja kahden kuukauden sairauslomalle. Silloin hän kirjoitti kirjan, jossa 10-vuotiaan tytön äiti kuolee syöpään. Kirja kertoo lapsen pärjäämisestä äidin sairastuttua.

- Kirjailijaystäväni kehotti minua lähettämään sen kustantamoon. Minua arvelutti, voisiko se kiinnostaa ketään.

Kirja hyväksyttiin heti julkaistavaksi. Se pääsi myös Topelius-palkintoehdokkaaksi ja on koulujen lukulistoilla.

- Sain juuri palautteen kirjan lukeneelta tytöltä, jonka äiti oli sairastunut syöpään. Se oli mielettömän liikuttavaa.

Valmun nykyiset kirjaprojektit liittyvät kiinteästi tutkijan uraan. Hän tekee kuusiosaista lastenkirjasarjaa, jossa erilaiset solut seikkailevat eri puolilla elimistöä.

Ensimmäinen osa kertoi Valmulle tutuimmasta solusta eli verisolusta.

- Kirjoittaminen oli helppoa, koska tunsin faktat erinomaisesti.

Tieteellisten lastenkirjojen kirjoittamisessa on Valmun mielestä paljon hyötyä tutkijataustasta.

- Tunnen alan asiantuntijat ja minun on helppo hankkia taustatietoa.

Nykyisin hän kirjoittaa töiden ohessa. Hän on sopinut perheensä kanssa, että lähtee pois kotoa kirjoittamaan yhtenä viikonloppuna joka kuukausi. Lisäksi hän kirjoittaa osan kesä- ja joululomista.

- Kirjoittaminen onnistuu, kun sille varaa ajan kalenteriin.

Juuri lasten ja nuorten kirjojen kirjoittaminen on Valmulle tärkeää.

- Haluan taistella sitä vastaan, että lapset menettävät kirjallisuuden ja katselevat vain televisiota tai nettiä. Oma mielikuvitus on tärkeää kaikessa, niin työssä kuin muussakin elämässä.